Verzoek informatie

Wilt u graag meer informatie ontvangen? Laat het ons weten.

Naar formulier
Verkoopcontact Vragen? Vind een contactpersoon bij u in de buurt.

WIKA behoort sinds vele jaren tot de toonaangevende fabrikanten van hoogwaardige industriële temperatuurmeetapparaten. Onze ervaring en onze knowhow in de bouw van temperatuurvoelers onderscheiden ons.

Het begrip temperatuurvoeler beschrijft bij elektrische thermometers een eenheid uit één of meerdere temperatuursensoren en een gebruiksspecifieke bescherming die bijv. kan bestaan uit een aansluitkop, halsbuis, beschermbuis of een handgreep. De in de temperatuurvoeler ingebouwde sensor neemt de eigenlijke meting over en zet de te meten temperatuur om in een elektrisch signaal.

Temperatuurvoelers in de industriële temperatuurmeettechniek zijn bij WIKA in eerste instantie verdeeld over de volgende groepen:

Thermokoppels

Thermokoppels van WIKA zijn geschikt voor de meting van hogere temperaturen tot +1.600 °C. De geringe diameter van het mantel-thermokoppel van een temperatuurvoeler maakt een snelle responstijd mogelijk dan die bij een weerstandsthermometer mogelijk is.

Thermokoppels bestaan uit twee verschillende metalen die als thermokoppel met elkaar verbonden zijn. Het verbindingspunt (heet punt) vormt het eigenlijke meetpunt van de temperatuurvoeler; de draaduiteinden worden aangeduid als het koud punt. Bij een temperatuurverandering op het meetpunt van de temperatuurvoeler wordt op grond van de verschillende elektronendichtheid en het temperatuurverschil tussen heet en koud punt een spanning opgewekt. Deze is ongeveer proportioneel ten opzichte van de temperatuur van het meetpunt van de temperatuurvoeler (Seebeck-effect).


Weerstandsthermometers

Een weerstandsthermometer heeft zijn sterktes in het onderste en middelste temperatuurbereik van -200 tot +600 °C. In de industrie worden in eerste instantie Pt100- of Pt1000-meetweerstanden gebruikt. Registreert de sensor van de temperatuurvoeler een stijging van de temperatuur, dan stijgt ook de weerstand ervan (PTC-weerstand: temperature coefficient). De weerstand van een Pt100-weerstandsthermometer bij 0 °c ligt bij 100 ohm, bij een Pt1000-weerstandsthermometer bij 1.000 ohm.

 Principieel zijn twee type meetweerstanden in temperatuurvoelers te onderscheiden: dunlagige meetweerstanden (thin film) en draadgewikkelde meetweerstanden (wire wound). De voordelen van dunne-laag-meetweerstanden zijn de kleine afmetingen en een hoge vibratiebestendigheid bij een passende constructie van de temperatuurvoeler. Dunne-laag-meetweerstanden vormen inmiddels de standaard sensorvorm voorzover ze niet op grond van het temperatuurbereik uitgesloten worden (meetbereiken voor nauwkeurigheidsklasse B van de temperatuurvoeler: dunne-laag-meetweerstand -50 tot +500 °C, draadgewikkelde meetweerstand -200 tot +600°C).


Contacteer ons

Wilt u graag meer informatie? Laat het ons weten:

Verlanglijst - Documenten (0)

Er staan momenteel geen documenten op uw verlanglijst. U kunt een document uit het downloadgedeelte aan uw verlanglijst toevoegen. hiervoor selecteert u de gewenste taal met behulp van het vlagsymbool.

Het maximumaantal van 20 items is bereikt.

Voer hier uw e-mailadres in om uw downloadlink per e-mail te ontvangen:

Het e-mailadres is ongeldig.

  • 0