Pt100/Pt1000 weerstandsthermometers

WIKA online shop

Behoefte aan metingen? Bestel uw standaard Pt100/Pt1000 weerstandsthermometers rechtstreeks bij ons - in de gebruikelijke WIKA-kwaliteit.

Naar de shop
Verkoopcontact Vragen? Vind een contactpersoon bij u in de buurt.

De sensor van een weerstandsthermometer beschikt over een temperatuurafhankelijke elektrische weerstand. Deze stijgt met de temperatuur en wordt daarom PTC (positive temperature coefficient) genoemd. Bij industriële meettaken worden primair Pt100- of Pt1000- meetweerstanden gebruikt. In IEC 60751 (DIN EN 60751) zijn de precieze eigenschappen van de meetweerstanden en de daarop baserende thermometers vastgelegd. Voor meer informatie over de sensoreigenschappen zie WIKA Technical information IN 00.17.


In industrieel gebruik bestaan Pt100/Pt1000- weerstandsthermometers meestal uit een meetinzetdeel dat in een aansluitkop en in een passende beschermende armatuur ingebouwd is. In de aansluitkop vindt de elektrische verbinding plaats. Het gevoelige uiteinde, van het gemakkelijk vervangbare meetinzetdeel, bevat 1 of meerdere Pt100/Pt1000-meetweerstanden. Door een beschermbuis kan een temperatuurmeetpunt worden opgebouwd, waarbij het mogelijk is om de thermometer te vervangen voor reparatie of kalibratie zonder het proces stil te leggen.


Een ander industrieel design van Pt100/Pt1000- weerstandsthermometers zijn de zogenaamde kabelvoelers. In dit geval wordt aan het metalen deel van de thermometer de aansluitkabel direct geconfectioneerd.


Of een Pt100- of een Pt1000-sensor wordt gebruik hangt af van de respectievelijke applicatie. In de procesindustrie komen Pt100-sensoren wereldwijd het frequents voor, indien het gaat om weerstandstemperatuurmetingen. Toch zijn er toepassingen waarbij het gebruik van Pt1000-sensoren zinvol is. Zo heeft bijv. bij een 2-aderige schakeling het gebruik van Pt1000-sensoren in vergelijking met Pt100-sensoren het voordeel dat hier de invloed van de kabellengte op de totale meetfout slechts een fractie bedraagt van die van een Pt100-sensor. Ook bij thermometers op batterijen heeft de hogere nominale werkstand van de Pt1000-sensor een positief effect op de energiebalans van het apparaat. Batterijen hebben om deze reden een hogere levensduur waardoor onderhoudsintervallen verlengd en daardoor servicekosten gereduceerd worden. Bij gebruik van Pt1000-sensoren moet erop worden gelet dat de nageschakelde analyse-elektronica het Pt1000-signaal ook daadwerkelijk verwerken kan. In moderne temperatuurregelaars of meters is dit meestal het geval, daar hier de sensoringang vrij geconfigureerd kan worden.


WIKA levert alle weerstandsthermometers zowel met Pt100- als met Pt1000-sensoren:


Contacteer ons

Wilt u graag meer informatie? Laat het ons weten:

Verlanglijst - Documenten (0)

Er staan momenteel geen documenten op uw verlanglijst. U kunt een document uit het downloadgedeelte aan uw verlanglijst toevoegen. hiervoor selecteert u de gewenste taal met behulp van het vlagsymbool.

Het maximumaantal van 20 items is bereikt.

Voer hier uw e-mailadres in om uw downloadlink per e-mail te ontvangen:

Het e-mailadres is ongeldig.

  • 0